Πώς να μιλάς σε κοινό και να το επηρεάζεις

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Το να μιλάς σε κοινό και να είσαι πάντα ακριβής και ουσιαστικός είναι, μερικές φορές, δύσκολο. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να το καταφέρεις.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε παρευρεθεί σε κάποια ομιλία, στην οποία ο ομιλητής φλυαρούσε σε υπερβολικό βαθμό, χωρίς να εξηγεί τίποτα ξεκάθαρα. Ως συνέπεια αυτού, η ομιλία καταλήγει σε κάτι ανούσιο και το κοινό νιώθει ότι χάνει τον χρόνο του. 

Ή ακόμα, κι εμείς οι ίδιοι, πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι χάνουμε την προσοχή του κοινού μας, επειδή δεν μένουμε ακριβείς στο θέμα μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, ως ομιλητές να εκφραζόμαστε καθαρά και να ήμαστε κατανοητοί, όταν θέλουμε να πληροφορήσουμε το ακροατήριό μας;

1. Περιόρισε την ομιλία σου ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις

Το συχνότερο λάθος ενός ομιλητή που ξεκινάει τη σταδιοδρομία του, είναι η τάση του να απλώνει το θέμα το οποίο αναλύει, σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν το εξαντλεί σε περιορισμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η ομιλία να στερείται καθαρότητας και ακρίβειας, διότι έχει γίνει βιαστικά, απρόσεχτα και χαοτικά. Επίσης, το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσει και τη προσοχή του κοινού του. 

Σίγουρα, λοιπόν, είναι πιο φρόνιμο, όταν θες να αναλύσεις ένα θέμα, να πάρεις μία συγκεκριμένη πλευρά του θέματος, να την αναπτύξεις με λεπτομέρειες και παραδείγματα και να μην παρεκκλίνεις από αυτήν, ώστε ο λόγος να γίνει πιο κατανοητός, ξεκάθαρος και πιο εύκολος για το κοινό να τον συγκρατήσει.

2. Απαρίθμησε τις ιδέες σου, καθώς τις αναπτύσσεις

Για μία συγκροτημένη ομιλία, βοηθάει το να αναφέρεις τη μία ιδέα πίσω απ’ την άλλη όσο προχωράς. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «Το πρώτο σημείο που θα εξετάσουμε είναι…». Αφού αναλύσεις το πρώτο σημείο, θα ενημερώσεις το κοινό σου ότι πας στο δεύτερο σημείο και με αυτήν την πορεία θα συνεχίσεις την ομιλία σου, μέχρι το τέλος. Έτσι, θα είσαι πιο κατατοπιστικός. 

3. Βρες ένα μέτρο σύγκρισης

Μερικές φορές, κάτι που θες να πεις και είναι ξεκάθαρο μέσα σου, για τους άλλους μπορεί να είναι δυσνόητο και να χρειάζεται εξηγήσεις. Προκειμένου, λοιπόν, αυτό να καταστεί ξεκάθαρο για τους ακροατές, μπορείς να συγκρίνεις αυτό που είναι άγνωστο γι’ αυτούς με κάτι που τους είναι γνώριμο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να εξηγήσεις την κυκλική τροχιά των πλανητών γύρω από τον ήλιο, πες στα άτομα που απευθύνεσαι να φανταστούν τους εαυτούς τους ότι περπατάνε κυκλικά γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις μία εικόνα στο μυαλό τους, θα οπτικοποιήσεις αυτό που περιγράφεις και θα το συγκρατήσουν εύκολα στη μνήμη τους, εφόσον οι οπτικές εντυπώσεις είναι πιο εύκολα προσλήψιμες από τις ακουστικές.

4. Απέφυγε τεχνικούς όρους

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στο νου σου ότι στο ακροατήριο δεν είναι όλοι μυημένοι στο αντικείμενο σου ή σχετικοί με την επιστήμη σου. Αν χρησιμοποιείς πολλές ορολογίες και τεχνικούς όρους, λίγοι μόνο θα αντιληφθούν τι εννοείς, ενώ οι περισσότεροι θα πλήξουν. Προσπάθησε, όσο μπορείς, να αναλύεις το θέμα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε, ακόμα και το πιο άσχετο με το θέμα άτομο, να καταλάβει κάποια βασικά πράγματα και να ξυπνήσεις το ενδιαφέρον του.

5. Χρησιμοποίησε οπτικά βοηθήματα

Όπως προαναφέρθηκε, εντυπωσιαζόμαστε και συγκρατούμε μία πληροφορία περισσότερο από τις εικόνες παρά από τους ήχους. Αυτό μπορείς να το εκμεταλλευτείς, αν επιθυμείς να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σου. Χρησιμοποίησε προτζέκτορα με χάρτες ή σχήματα, δείξε ένα μηχάνημα ή δημιούργησε εσύ ο ίδιος κάτι επιτόπου. Φρόντισε αυτά που δείχνεις να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να φαίνονται καλά, πρόσεξε, όμως, να μην κάνεις κατάχρηση των μέσων αυτών γιατί μπορεί να γίνει πληκτικό.

Η δεξιότητα του να μιλάς μπροστά σε κόσμο και να το επηρεάζεις είναι μια τέχνη που μπορεί να καλλιεργηθεί, ακολουθώντας κανόνες σαν τους παραπάνω, αλλά είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να πιστεύεις ότι μπορείς να το πέτυχεις και να δουλεύεις προς σε αυτή τη κατεύθυνση.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.